Satul Celor 1000 De Pivnite

Salacea Bihor

In satele asezate in campiie din Valea Ierului, ceea ce iese in evidenta este traditia viticulturii. Podgoriile de aici produc vinuri de calitate superioara, care sunt pastrate in pivnite sapate in coasta dealului.

Pe drumul judetean dintre Marghita si Valea lui Mihai se afla Salacea, o asezare istorica, cu dovezi arheologice din Epoca Bronzului. Locuita in prezent mai mult de maghiari, comuna este formata din doua sate, fiecare avand ceva unic de aratat: Salacea si Otomani.

Salacea a fost atestata documentar inca din 1067, iar in 1215 apare in cronicile vremurilor cu denumirea de Zolos. Cand maghiarii s-au stabilit aici, exista deja o comunitate slava preocupata de comertul cu sare, de unde provine si numele localitatii. In vremurile medievale, sarea era un bun foarte important. In 1217, Salacea avea un depozit de sare si devenise un targ comercial important.

In epoca moderna, viticultura si producerea vinurilor au devenit principalele activitati economice ale zonei. Astazi, localitatea este cunoscuta drept Satulcelor 1000 de pivnite. Din caramida sau sapate direct in deal, cele 970 de pivnite formeaza strada pivnitelor. Cea mai veche dateaza din anul 1803. Pivnitele au o lungime de cel putin 30 de metri. Vinurile bune obtinute din strugurii din Valea Ierului si se pastreaza aici limpezi, aromati si reci.

Daca ajungi in zona localitatii Salacea, trebuie sa te plimbi pe strada pivnitelor si sa degusti un pahar de vin.

Vezi si...

Comentarii nepermise