Cetatea Oradea

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea reprezinta un monument incarcat de istorie, fiind cea mai bine pastrata cetate in stil renascentist Italian din Europa centrala, fiind ridicata in timpul regelui Ladislau al Ungariei. Aceasta a fost reconstruita in forma de pentagon, pentru a-i tine departe pe turci. De-a lungul secolelor, cetatea a facut fata mai multor atacuri intrate in legenda, ea fiind nimicita de atacurile tatarilor si turcilor inainte de ridicarea celor cinci bastioane.

Cetatea Oradea a fost intemeiata pe locul catedralei Sfintei Fecioare Maria, ridicata in timpul regelui Ladislau al Ungariei (1077 - 1095). Cea mai veche mentiune documentara a unei constructii in interiorul zidurilor este, potrivit istoricului Liviu Borcea, cronica pictata de la Viena, realizata in 1368. Tot Liviu Borcea noteaza, in ,,Memoria caselor", ca cea mai veche descoperire arheologica din cetate ar fi fost cea din 1755 cand, sapand un put, soldatii imperiali ai marchizului Canon de Ville au descoperit mormantul reginei Maria, sotia lui Sigismund de Luxemburg, decedata in 1395.

Cetatea Oradea a fost martora unor evenimente marcante pentru Transilvania. In 1556 - 1557, ardelenii au ajuns sa lupte aici unii impotriva celorlalti, cetatea fiind un punct militar crucial, prins intreimperiul otoman (pasalacul de la Timisoara) si cel habsburgic, care ajungea pana la Carei si Tasnad. Din motive de siguranta, pe baza inaspririi raporturilor austro-turce, s-a ivit din nou problema construirii unei cetati noi. ,,In 1598 era aproape gata, reprezentand o splendida constructie bastionara specifica sistemului italian de aparare.

In acest an cetatea a fost supusa la cinci saptamani de asediu otoman, care a distrus aproape complet orasul. Pentru oradeni, cetatea devenise ca o piaza-rea, prea atragatoare pentru marile puteri. Un alt an tragic pentru oradeni a fost 1658, cand turcii vroiau sa-i mazileasca pe domnii Moldovei si Tarii Romanesti (retrasi in Bihor). Cel mai dificil an a fost insa 1660, cand oradenii, sfidand evidentul esec al tentativei, s-au opus fortelor coplesitoare ale imperiului otoman.

Vezi si...

Comentarii nepermise